Joskus on kutkuttanut ajatus ruoka-aiheisen blogin aloittamisesta, mutta niitä on netti pullollaan ja omastani saattaisi tulla turhankin ideologinen. Mutta miksipä ei tässä poliittisen sivun alla julkaisi parhaiksi paloiksi muodostuneita, ajan saatossa hioutuneita helmiä? Ruoanlaitto on pääasiassa minun vastuullani taloudessamme, pidän kokkaamisesta ja olen siinä hyvä. Varsinkin tuon perheen nyt 10-vuotiaan kehut ja tyhjäksi syöty lautanen on yksi parhaista kannustimista.

Ruokavaliossa en ole ollut täysin ehdoton, mutta pääasiassa noudatan kasvisruokavaliota, ja raaka-aineiden alkuperän eettisyyteen ja tuotantomenetelmiin kiinnitän huomiota. Monipuolisen, kasvisvoittoisen ruokavalion vaikutukset tuntuvat olossa, kropassa ja jaksamisessa.

Eläinpohjainen ruokatuotanto on myös yksi suurimmista ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen tekijöistä. Rehutuotannon vaatimat peltoalat vievät jatkuvasti enemmän tilaa muulta maanviljelykseltä, ja maapallolle elintärkeitä metsäalueita raivataan pelottavalla vauhdilla viljelykäyttöön. Suomessakin n. 70% peltoalasta käytetään eläinpohjaisen ravinnon tuottamiseen. Ja maapallon väestömäärän lisääntyessä tarvittava ruokatuotanto kasvaa jatkuvasti. Mutta näistä lisää laajemmin eri yhteydessä.

Arkipäivien pelastukseksi olen kehittänyt muutamia helppoja, nopeita ja herkullisia perusruokia. Ruoanlaitto on parasta silloin, kun siihen on kunnolla aikaa ja saa rauhassa keskittyä luomaan jotain erityistä, mutta monessa tavallista arkea elävässä taloudessa nämä hetket ovat harvassa. Tämä hyvinkin yksinkertainen, moneen taipuva kastike on saanut vaikutteita bolognese-kastikkeesta. Joskus käytän samaa pohjaa, lisään siihen kidneypapuja ja hieman potkua, esim. tuoretta chiliä ja tarjoilen tortillojen kanssa. Tai varioin vaikkapa lasagnekastikkeena. Ja ihan huomaamatta tästä tulikin täysin vegaaninen (ellei peitä annosta juustoraasteella).

 

n. 6 annosta, n. 20-30 min.

1 sipuli

2-3 kynttä valkosipulia

3 porkkanaa raasteena

1 kesäkurpitsa raasteena

2-3 varsisellerin vartta (ei välttämätön)

n. 2,5 dl härkäpapurouhetta (useimmiten kotimaista Vihreä Härkä-rouhetta)

1 kasvisliemikuutio (suosin Reformi luomu-kasvislientä, on hyvä)

1 prk tomaattimurskaa, voi olla esim. basilikalla maustettua

1 prk (2 dl) kaurakermaa

mustapippuria

oliiviöljyä

 

Pilko sipuli pieneksi, murskaa valkosipuli. Raasta porkkana ja kesäkurpitsa. Leikkaa varsiselleristä ohuehkoja siivuja. Laita paistinpannu kuumenemaan, kuullota sipulit, varsisellerit ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää porkkana- ja kesäkurpitsaraasteet, kypsennä pannulla vielä hetken aikaa. Laita pastavesi kiehumaan. 

Lisää tomaattimurska (yleensä huuhtelen purkin pienellä määrällä vettä ja lisään kaikki loputkin veden kanssa pannuun), liemikuutio ja härkäpapurouhe, sekoita ja kiehauta. Lisää lopuksi kaurakerma, anna muhia jonkun aikaa pastan kypsyessä ja lisää lopuksi mustapippuria, mieluusti rouhittua myllystä muutama pyöräytys, sopivasti. 

Itse suosin tämän kanssa täysjyväspagettia, mutta jokainen toki makunsa mukaan. Annosten päälle voi vielä laittaa sopivasti parmesanjuustoa ja pilkottua basilikaa, mutta menee kyllä hyvin ilmankin!

Annoksen hinnaksi tulee suurinpiirtein 2-3€, riippuen hieman sesongista. Tämän pystyy helposti toteuttamaan pääasiassa kotimaisista raaka-aineista, ja proteiinipitoisuuskin on todella hyvä härkäpapurouheen myötä. Uppoaa myös lihansyöjällekin, ei pitäisi nälkä jäädä. Ja meillä oman pihan kesäkurpitsan taimet hieman villiintyivät kesällä, ja vinkkinä, ajan puitteissa voi raastaa valmiiksi sopivia pakasteannoksia kesäkurpitsaa, helppo sulattaa eri ruokien sekaan.