Luonnon monimuotoisuuden ja erilaisten lajien elinvoimaisuuden turvaaminen ei ole mitään puunhalaajien kirkasotsaista ideologiaa, vaan tieteellisiin faktoihin pohjautuvaa, perusteltua huolta ja hätää elinympäristömme kohtalosta. Uuden luonnonsuojelulain valmistelu on hallituksessa tapahtunut yhteistyössä kaikkien hallituspuolueiden kesken. Tänään on kuitenkin uutisoitu keskustan jättäytyvän hallituksen ulkopuolelle lain linjauksessa. Keskusta myös järjesti taannoin Kansalaisinfossa Metsät kuuluvat meille -keskustelutilaisuuden. Otsikosta heräsi ainakin itselleni kysymys, ketä meillä tässä tarkoitetaan? Keskusta-puoluetta, lobbarijärjestöjä vai kenties metsäteollisuutta? 

 

Hyvinvoiva metsä ei ole sama asia kuin hyvin hoidettu, taloudellisesti tuottava metsä. Metsän ja luonnon monipuolisuus vaikuttavat suuresti elonkiertoon, pölyttäjiin, metsien todelliseen hyvinvointiin, viljelysatoihinkin, meidän jokapäiväiseen elämäämme. Me ihmiset emme voi valjastaa metsiä ja luontoa omaksemme, vain talouden välineeksi vaikka näin keskustan puoluekirja vaikuttaa opastavan ajattelemaan. Ymmärrän metsätalouden merkityksen kansantaloudelle ja pidän todella tärkeänä sitä, että edistämme kestävää ja korkeatasoista metsätalouden hoitoa ja mm. puunjalostustuotantoa. Tätä tärkeämpänä pidän kuitenkin sitä, että oikeasti ymmärrämme päätöstemme merkityksen luonnolle. 

 

Hieman naurattava – ja itkettävä – lipsahdus kuultiin myös eilen kokoontuneessa Hämeen maakuntavaltuustossa. Keskustan ryhmäpuheenvuorossa oltiin huolissaan metsäratasuunnitelman ratalinjauksista ja niiden vaikutuksista “neitseellisiin maa- ja metsätalousalueisiin. Siis neitseelliset maa- ja metsätalousalueet? Mitä jos ihan oikeasti yrittäisimme nähdä metsän puilta.

 

P.S. Hämeen maakuntavaltuustossa kyllä vallitsee ihailtava yksimielisyys pääradan kehittämisestä. Meillä on maakunnassamme luontoarvojen lisäksi monta muutakin painavaa syytä pitää nk. metsärataa haitallisena vaihtoehtona, ja tässä asiassa olemme kaikkien puolueiden, keskustankin, kanssa täysin samalla linjalla.