Minusta

 

Vihreät nousivat eduskuntaan vuoden 1983 eduskuntavaaleissa Ville Komsin ja Kalle Könkkölän voimin, ja kuten kuvasta näkyy olin jo silloin – tosin tutti suussa isäni sylissä – mukana toiminnassa. Äitini oli alusta asti aktiivisesti mukana perustamassa Vihreitä, ja politiikka näkyi myös arjessamme. Kotona oli paksuja esityslistoja, yhden kesän kiertelimme ympäri Suomea Vihreällä bussilla, ja solmimme aikuisikään asti kestäneitä siteitä samanhenkisiin ihmisiin. 

 

Lukion aikana muutin puoleksi vuodeksi Sambiaan, kun äitini sai pestin Kepan ja Kehitysvammaliiton työllistämis- ja koulutushankkeessa. Tämä kokemus avarsi 17-vuotiaan maailmankuvaa suuresti. Armeijan jälkeen päätin lähteä tuttavieni kautta Lontooseen ”muutamaksi kuukaudeksi”. Lopulta palasin kolme vuotta myöhemmin ravintola-alan ammattilaisena. Toimin useita vuosia ravintolakokkina Hämeenlinnassa, kunnes aloin opiskella soitinrakentamista isäni yrityksessä. Käsityöläisyys ja musikaalisuus ovat olleet elämässäni vahvasti läsnä, ja kisällihengessä opettelin soitinvalmistuksen saloja ja puusepän taitoja isän opissa. Intohimoni vanhaan rakennustaitoon ja rakennuksiin vei minut enemmän puusepän töitä kohti ja oltuani ensin muutaman puusepänverstaan palkkalistoilla perustin oman yritykseni, jonka kautta tein erilaisia entisöinti- ja tuotantotöitä.

 

Aina asiat eivät menneet niin kuin ajattelin ja toivoin. Oman yrityksen perustamisen myötä tein varsinkin kesäisin pitkiä päiviä, nautin tekemisestä ja töitä oli hyvin. Laajensin hieman toimintaa, hankin isommat työtilat ja jatko näytti hyvältä. Minulta vain puuttui taito, jonka olen vasta kokemuksen kautta oppinut: taito sanoa ei, tunnustaa oma rajallisuus ja huolehtia siitä, että jaksaa. Haalin liikaa töitä ja poltin itseni loppuun. Talous horjui, ja ongelmien kasaantumisesta välittämättä yritin puskea eteenpäin ja tein harkitsemattomia ratkaisuja. Minun onneni oli perheeni ja läheiset ihmiset, jotka lopulta saivat minut tunnistamaan ja tunnustamaan tilanteen vakavuuden, pysähtymään ja pyytämään apua. Yritystoiminnasta jäi käteen oppia ja paljon hyviäkin kokemuksia, mutta myös maksuhäiriömerkinnät ja tulehtuneita ihmissuhteita. Olen hyväksynyt nämä asiat, ja näiden hoitamisen eteen olen tehnyt ja teen edelleen työtä. Tällä hetkellä elämä on tasapainossa haasteista huolimatta ja voin paremmin kuin koskaan aiemmin, teen palkitsevia rakennusentisöintitöitä arvostetussa yrityksessä ja arki rullaa.

 

Halu vaikuttaa asioihin ja huoli siitä, minkälaisen maailman jätämme jälkipolvillemme, kasvoivat entisestään oman lapsen syntymän jälkeen. En selvästikään ollut saanut tarpeekseni lapsuuttani ympäröineestä politiikasta, ja lähdin mukaan vihreiden toimintaan vuonna 2017. Tulin valituksi Janakkalan kunnanvaltuustoon ensimmäisellä yrittämällä samana vuonna. Jo viime eduskuntavaalien alla pohdiskelin lähtemistä ehdolle, mutta koin, että tarvitsen lisää kokemusta politiikan tekemisestä, työkalupakkini täydentämistä. Kunnallispolitiikka on osoittautunut mukaansa tempaavaksi, ja oli hienoa tulla valituksi uudelleen vuonna 2021. Tunnen, että minulla on politiikan saralla vielä paljon annettavaa.

 

Elämän haasteet ovat antaneet ymmärrystä ja perspektiiviä asioihin ja erilaisiin elämän kriiseihin.Olen kokenut ja nähnyt paljon. Arvostan niin elämässä kuin politiikassakin rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta sekä aitoa halua ratkaista asioita. Poliittinen päätöksenteko sisältää asioiden punnitsemista useista näkökulmista, niin eettisistä kuin taloudellisistakin. Erilaiset ja joskus vastakkaisetkin näkökulmat ovat valtavan kiinnostavia ja hankin asioista jatkuvasti lisää tietoa.